Evezd körbe a Szentendreit!

Táv: 70 km

A Szentendrei-szigetet a barlangrajzok tanulmányozása alapján már az előember is körbeevezte a pleisztocénban fatözsből vájt kenujával, vagy épp víz alatti rejtelmes hüllőmaradványok testéből kifeszített eszkimó-kajakján, az évezredek során pedig egyre többen és többen teljesítik a Kört, ki egy, ki több nap alatt.

A körbeevezés bár nem a mi védjegyünk, ám a mi szakosztályunk az első, aki hathatós lépéseket tett azért, hogy ezt a teljesítést bárki számára elérhető feltételekkel díjazza, hogy minél több természetjáróhoz, aktív kikapcsolódást kedvelőhöz eljusson annak híre, hogy mind a vízitúrázást, mind az egyre tisztább Dunát, mind a Szentendrei-szigetet érdemes megismerni.

Ez a 70 km hosszú, instant teljesíthető vízitúra ideális gyakorlat a komfortzóna elhagyására: kikapcsol, tanít, pihentet, összekovácsol, kalandot ígér.

Küldetés

A túrázó a Szentendrei-sziget körbeevezésével megfigyeli a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a főváros ivóvízellátásának 70%-át biztosító Északi-vízbázis sokszínű élővilágát, megismeri a természeti- és épített kulturális örökségeit, emléktárába égeti a nemzetközi víziút által ajándékul kapott hajótípusok és ízléses formavilágú hazai átkelőhajók varázslatos sokszínűségének látványát. Megtanulja megfélni, egyúttal cselekvően szeretni és tisztelni legnagyobb kincsünket, a Dunát. Sportol, kikapcsolódik, emberhez méltó módon szórakozik, miközben együtt él a természettel, s a szürke gémek szúrós tekintetének össztüzében egységsugarú városi kirándulóból a környezet tisztaságát megvigyázó felelős természetjáróvá avanzsál, teljesítése során egyre daliásabbá váló sziluettjével meghozza a parton sóvárogva néző sütkérezők kedvét, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

Kiírás

Az MHV Folyamhajó Túraszakosztály meghirdeti "Evezd körbe a Szentendreit!" jelvényszerző túramozgalmát.

Tárgy

A Szentendrei-sziget felelős hozzáállással történő körbeevezése az óramutató járásával megegyező irányban, tetszőleges kezdőpontról a túra végeztével ugyanoda visszaérkezvén 1 (egy) vagy 2 (kettő) db egymást követő napon kajakkal, kenuval, evezőssel, állóevezőssel vagy sárkányevezőssel. Teljesíthető egyénileg vagy csoportosan, betöltött 18. életév elmúltával (természetesen gyermekek és állatkák/vadak is lehetnek a hajóban, ám ők most még gondviselőjük díjazását nézegethetik, illetőleg markolászhatják), szervezeti tagságtól függetlenül a tárgyév március 01-október 31. időszakában. Díjazásra kizárólag magát természetes személynek valló élő emberi lény jogosult, teljesítésenként.

Igazolás módja

Az igazolás egyrészről útvonalrögzítő eszköz (mobiltelefon, GPS) segítségével történik. A teljes kör rögzítendő, majd a túrát követően elküldendő a nyomvonal GPX kiterjesztésű állománya a folyamhajo@gmail.com e-mail címre. A fájlból egyértelműen ki kell tűnjön a dátum és a teljesítési idő. Ajánlott az útvonalrögzítő alkalmazás használata (MapMyFitness, Strava, stb.), ebben az esetben elegendő az útvonal végigjárásának a linkje.

Amennyiben egy hajóban több evezős teljesít, természetesen elég 1 db végigjárást beküldeni, ám ily módon az igazoláshoz csatolandó fotókon felismerhető kell legyen valamennyi résztvevő.

A fájl/link beküldésén túl az igazoláshoz szükséges legalább 5 db fotó elkészítése (beazonosítható dátummal, helyadatokkal), melyeken kompromisszummentesen felismerhető(ek) a résztvevő(k), a hajója/juk (vagy annak egy jellegzetes része) és a mögöttük található sarokponti tárgyak, melyek a következők:

Díjazás

Minden sikeres teljesítő egy 44 mm átmérőjű kitűzővel (1 napos és 2 napos kivitel), és egy személyre szabott, online letölthető emléklappal vastagbul meg. A kitűző ára 1.500 Ft + 835 Ft postaköltség, mely átutalással egyenlíthető.

Teljesítők listája

Hamarosan...

Figyelmeztetés

A Duna nem játék. Ahogy a medve sem az, pedig ránézésre sokszor csak egy aranyos kis maci.
A túra noha közepesen nehéz kategóriába tartozik, a Szentendrei-sziget körbeevezésére csak és kizárólag akkor indulj el egyedül vagy kormányosként, ha jól ismered a Dunát, s megfelelő tapasztalatod van a teljes inkriminált folyamszakaszról (örvények, zátonyok, védművek, stb).
Ha nem ismered a Duna ezen szakaszát, de magabiztosan úszol, és eveztél már folyón, akkor azt javaslom, egy tapasztalt kormányos hajójában teljesíts. Javasolt akár túravezető igénylése is - nézz utána, s érdeklődj erről a környék vízisporttelepein, hajókölcsönzőinél!
A túra kiírója nem kölcsönző, és nem is szolgáltató, de tanácsot tud adni, hol érdemes körülnézni.

A Szentendrei-szigetet saját felelősségedre evezed körbe, a Te józan belátó képességedre bízva, milyen bontásban, milyen hajóval, milyen szálláson táborozva, milyen edzettséggel, s legfőképp: kivel/kikkel teljesíted a távot. A mozgalom létrehozója kizárólag csak kiír, tájékoztat, elbírál és díjaz. Az ég egy adta világon semmi mást nem csinál, tehát nem túraszervező, attól kártérítés semmilyen jogcímen sem kérhető, felelősségre semmiféle tekintetben nem vonható, ugyanakkor szívesen ad tanácsot, tájékoztatást, javaslatot.

Ajánlott szakaszolás

Az alábbiakban az ajánlott szakaszolással ismerkedhetsz meg. A távolságok a települések kultikus pontjaitól, bejárás alapján kerültek lemérésre. Az evezési idők stabil hegymeneti 3-4 km/h, illetve stabil völgymeneti 7-8 km/h haladással kalkulálnak. Érdemes az egyik szakaszkezdő- illetve végpontról kezdeni a túrát, amennyiben 2 nap alatt szeretnénk teljesíteni.

1. Újpest-Megyer - Szentendre

hegymenet a Szentendrei-Dunán (érintve: Lupa-sziget)

10 km

3 óra

2. Szentendre - Tahitótfalu

hegymenet a Szentendrei-Dunán (érintve: Leányfalu)

10 km

3 óra

3. Tahitótfalu - Kisoroszi

hegymenet a Szentendrei-Dunán (érintve: Dunabogdány)

12 km

4 óra

Hegymenet a Szentendrei-Dunán összesen

32 km

10 óra

4. Kisoroszi - Vác

völgymenet a Váci-Dunán (érintve: Kismaros, Verőce)

13 km

2 óra

5. Vác - Horány

völgymenet a Váci-Dunán (érintve: Sződliget, Surány, Göd)

11 km

1,5 óra

6. Horány - Újpest-Megyer

völgymenet a Váci-Dunán (érintve: Dunakeszi))

11 km

1,5 óra

Völgymenet a Váci-Dunán összesen

35 km

5 óra

Ajánlott start- és táborhelyek a 2 napos etapra

1. nap: Újpest/Pünkösdfürdő - Dunabogdány

ebéd Leányfalun

28 km

8 óra

2. nap: Dunabogdány - Újpest/Pünkösdfürdő

ebéd Vácott

39 km

7 óra


vagy

1. nap: Horány/Göd/Dunakeszi - Tahitótfalu

ebéd Szentendrén

32 km

8 óra

2. nap: Tahitótfalu - Horány/Göd/Dunakeszi

ebéd Verőcén

35 km

7 óra


vagy

1. nap: Szentendre/Szigetmonostor - Kisoroszi

ebéd Tahitótfaluban

22 km

7 óra

2. nap: Kisoroszi - Szentendre/Szigetmonostor

ebéd Horányban

45 km

8 óra